Начало
НачалоСправочникМедицински центровеБалнеологични центровеХасковски минерални бани
Хасковски минерални бани  
Категория: Балнеологични центрове
 
Хасковски минерални бани

Разположение:


Курортът се намира на 60 км югоизточно от Пловдив и на 18 км западно от големия административен център Хасково. До него се стига с автобусна линия и чрез неговата жп гара и шосейни магистрала - с цялата страна. Местността е озеленена – това са северните склонове на Източните Родопи, на 280 м надморска височина. Около изворите съществуват значителни останки от бански сгради, балнеолечебни съоръжения, крепостни стени, битови предмети и др., намерени от римско време и от тракийската епоха. Курортът функционира целогодишно.

Индикации за лечение и профилактика:

1. Ставни заболявания на дегенеративно, възпалително и травматично естество: хронична остеоартроза с различна локализация, вкл. шийна и лумбална, ревматоиден полиартрит (в ремисия или в стадий на лека активност), периартрити, бурсити, тендовагинити; миалгии, миозити, лумбаго,

2. състояния след прекарани костни фрактури (особено при забавено калусообразуване).

3. Заболявания на периферната нервна система - хронични невралгии и неврити, радикулоневрити, плексити, полиневрити, дископатии, вегетопатии,

4. Състояния след прекарани травми на периферните нерви.

5. Хронични гинекологични заболявания - хронични аднексити и периаднексити, метрити, ендо-, пери- и параметрити, както и безплодие, поради посочените заболявания или вследствие леко изразена функционална недостатъчност на половите органи.

6. Хронични артериопатии - болестта на Бюргер и артериопатии на крайниците от атеросклеротично естество.

Допълнителни индикации:

• Леки форми на заболявания, съпътстващи основното заболяване като хронични пиелонефрити, цистити и уретрити.
• Обща профилактика и укрепване на организма и при здрави хора
• Закаляване на тялото и повишаване на защитните сили на организма.
• Външно балнеолечение (вани, басейни, подводна гимнастика, подводен душов масаж, лечебни душове и др.),
• Вани с билкови екстракти и медикаментозни препарати;
• Питейно балнеолечение и профилактика; иригации и инхалации;
• слънце-въздушни бани и плуване; електро-светлолечебни процедури, различни форми на кинезитерапия и лечебен масаж, парафинолечение, спортно-лечебни игри, теренно-лечебни процедури, диетично хранене, лекарствено лечение и др.

Минерални води:

Общо 15 хидротермални естествени и сондажни източника с температура от 54 до 56С. Всички води са с аналогична физико-химична характеристика - с ниска минерализация (1,505-1,571 г в л), сулфатно-калциево-натриева, с леко алкална реакция (рН 7,48), силициева (73-76 мг колоидална метасилициева киселина в л) и леко флуорна (3,9-4,1 флуор в л). Минералната вода от някои източници може да се приеме и за леко радонова (съдържат радон 118-163 Бекерела, респ. 3,2-4,4 нано-Кюри в л). Минералната вода е бистра, безцветна, без мирис, подходяща за питейно-лечебно използване, независимо от високата - водна твърдост (24-25 немски градуса).

Климат:

Поради южното си географско разположение в страната курортът има смекчен умерено континентален климат, със средиземноморско влияние. Средно годишната температура на въздуха е 12С, при средна температура през януари плюс 0,5С и през юли - 23,2С. Валежите и влажността на въздуха са умерени. е умерена - средногодишно 73%, а мъгливостта е слаба - средногодишно. Лятото е твърде горещо, зимата - сравнително мека, пролетта настъпва рано.

www.doctorbg.com
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator