Начало
НачалоСправочникМедицински центровеБалнеологични центровеБанкя
Банкя 
Категория: Балнеологични центрове
 
Банкя

Разположение:

Бaнкя е малко живописно градче, което се намира само на 10 км западно от София. Местоположено му е в подножието на Люлин планина сред буйна зеленина.
Той е известен балнеолечебен център. Приема посетители целогодишно. От София до Банкя се стига по два основни пътя - отклонението на Мильово ханче по пътя за Сърбия и пътя покрай кв. Филиповци. Градът е част от националната ЖП-мрежа.

Климат:

Въздухът е богат на отрицателни йони и фоноциди и наред с лековитите минерални извори Банкя се оформя като престижен национален и международен курорт, и екологичен резерват на София.


Индикации:

Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях. Курортът разполага с лечебни бази с възможност за комплексно климато и балнеоечение, кинезитерапия и физиотерапия, психотерапия и трудотерапия, диетично хранене и контролно консервативно лечение. В Банкя има минерален плаж.

Туризъм:

Всяка година в града се провеждат традиционните празници на минералната вода и дълголетието «Горещляци». Известно е, че водата е най-лековита през тези най-горещи дни на годината 15, 16 и 17 юли. Те са приети за празник на града.
На около 5 км от Банкя се намира Клисурският манастир „Св. Петка“. Малко се знае за този красив манастир, но той винаги смайва посетителите с уникалните си стенописи.

Историята:

Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край кв. Вердикал са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от IV-V век от новата ера.


www.doctorbg.com


Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator