Начало
НачалоСправочникМедицински центровеБалнеологични центровеВарвара
Варвара 
Категория: Балнеологични центрове
 
ВАРВАРА

Разположение:

Варвара е традиционно българско рибарско селище, разположено на 3 км в северна посока от Ахтопол и на 5 км южно от Царево. Селото е в долината на Чепинската река. Селото е една от спирките на редовната автобусна линия между Бургас и Синеморец, осигуряваща на посетителя транспорт от и до Созопол, Китен, Царево, Резово, Ахтопол. Най-близките аерогари са на 65 км в северна посока (Бургас) и на 90 км на юг (Корлу, Турция).


Климат:

През зимата тук времето е меко, а през лятото – прохладно.

Минерални води:

Варварските минерални извори са 15 на брой в пролома на реката. Тук е вторият по топлина извор в България - 92 оС.


История:

Варвара е старо рибарско селце, превърнало се в туристическа дестинация едва през последните десетина години. В средата на XIX в. мястото е било безлюдно. Тук се е намирал само малък параклис Света Варвара, почитан от жителите на околните селища – Царево, Ахтопол, Кости и Бродилово.
Преди новото му заселване в 1913 г. с преселници, идващи от голямото село Ятрус в Източна Тракия, Варвара фигурира в картата на Кристиан Лудвиг Томас от 1788 г. под името Вардарах. Под същото име и на сегашното си място е отбелязано и върху картата на Макс Шимек (1748-1798 г.). Върху близкия връх Папия има следи от късноантична и средновековна крепост. Диалектът на преселниците от село Ятрус е близък до хасекийския.

Туризъм:

Липсата на шумните пясъчни плажове и прохладните сенки на лозовите асми в типично българските къщи, превръщат селото в предпочитано място за почивка на хората на изкуството и всеки, който се стреми към спокойствие и усамотение.
Със скалистия си бряг и чистата морска вода, мястото е предпочитано от гмуркачите, а тези които все пак предпочитат пясъчните плажове, могат да ги намерят само на няколко минути път - в близкия Ахтопол.
Селото все още се развива като туристическа дестинация, поради което ресторантите и местата за забавление не са много на брой, но в никакъв случай не отстъпват по класа на тези в по-големите селища в съседство.
Само на 3 км южно е Ахтопол, където изборът на заведения е изключително богат, но Варвара е отличен избор за тези, които предпочитат да си сготвят сами - прясно уловена риба може да се купи от почти всяка къща в селото, а местните жители ще ви предложат и възхитителен избор от свежи плодове и зеленчуци.



www.doctorbg.com
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator