Начало
НачалоСправочникМедицински центровеБалнеологични центровеДевин
Девин 
Категория: Балнеологични центрове
 
Разположение:

Балнео-климатичния курорт Девин се намира 196 км от столицата София, на 40 км от Смолян, и само на 30 км от известния ски курорт Пампорово. Курортът е разположен в централно-южната част на страната, сред озеленени възвишения на планинския масив Западни Родопи, на 710-780 м надморска височина, на двата бряга на Девинска река. Известен със своите лечебни термални води и благоприятни климатични условия, градчето е един прекрасен избор за почивка и релаксация сред природни красоти и чист и свеж планински въздух. В близост, само на 20 км се намират известните Беденски минерални бани и Михалково, известно с извора с естествено газирана минерална вода, която е най-карбонатната вода в България.

Минерални води:

Няма друг град на Балканския полуостров със толкова много минерални извори. В близост до града се бутилира и екологично чистата, слабо минерализирана(0,223 г в л) и подходяща за пиене минерална вода Девин. Минералните води в района бликат от няколко сондажни хидротермални източника с температура от 37 С до 44 и аналогичен химичен състав: хидрокарбонатно-натриеви, с висока алкална реакция (рН 9,4), с много ниска водна твърдост (0,3 немски градуса, т.е. "мека" вода), бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества. Освен това са леко флуорни (4,6 мг флуор в л), а един от хидротермалните източници е с леко радонова вода - 159 бекерела или 4,3 нано-Кюри/л. Девин притежава и минерална вода с по-висока минерализация (1,76 т в л), с по-висока температура - 76С и със значително съдържание на колоидална метасилициева киселина - 92 мг/л, доведена с тръбопривод от балнеологичен обект Беденски бани.


Климат:

Микроклиматът му е един от най-здравословните в България чистият планински въздух - преходно континентален, нископланински. Девин се радва и на голям брой слънчеви лъчи и топло лято и мека зима, пролетта настъпва към 25 март, топлата и слънчева есен продължава докъм 10 ноември. Облаците и мъглите са рядкост.Скалистите и зелени хълмове предпазват града от силните и студени ветрове. Климатът в региона дава възможност за всекидневно пребиваване в курортаи осигуряват условия и за ползотворно климатолечение и профилактика, за пълноценен отдих и за комплексно провеждане на високо ефективно балнео-климатолечение.

Индикации за лечение и профилактика:

Съчетание на разнообразни минерални води и подходящи климатични условия е подходящо за лечебния профил на Девин:

1. Заболявания на локомотивния апарат - предимно вегетативни ставни заболявания с различна локализация, но без тежки форми, които да затрудняват самообслужването.

2. Заболявания на сърдечно-съдовата система - предимно хипертонични болести, съдово-вегетативни дистонии, хипотонична болест;

3. Функционални разстройства на нервната система - неврастения и неврастенни реакции при други заболявания, ангиотрофоневрози, невровегетативни явления в критичната възраст, психофункционални нарушения в половата сфера.

4. Следтравмени състояния на локомоторния апарат и на периферната нервна система в стадий на самостоятелно ходете и самообслужване.

Допълнителни индикации:

1. Затлъстяване

2. Обща профилактика, укрепване и закаляване на организма

3. При физическа и умствена преумора и пренапрежение,

4. Състояния на възстановяване след прекарани тежки боледувания и оперативни интервенции,

5. За забавяне на процесите на преждевременно остаряване,

6. За питейно-флуорна профилактика на зъбния кариес и на вредните радиоактивни въздействия от професионални или от екологично-битово естество

7. Възрастовата остеопороза.


Курортът разполага с балнеосанаториум и открит плаж с минерална вода, а луксозните СПА хотели, които предлагат:

1. Уникални СПА процедури;
2. Масажи;
3. Калолечение;
4. Терапии с минерална вода.

История:

Останки от съществуването на древно селище и светилище още от Тракийско време свидетелстват, че курортът Девин бил притегателен център за заселниците. В центъра на град Девин е открит и средновековен некропол от 13-14 век. Градският Исторически музей пази много от историческите находки, открити през годините в това плодотворно късче земя.

Туризъм:

Девин и околностите му ца богати на природни забележителности.. В Родопите всеки ще остане безмълвен пред уникалните скални феномени Чудните мостове, Орфеевите скали, Триградското и Буйновското ждрело, както и в мистичните и дълбоки пещери Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Орфеевата дупка и приказния архитектурно-етнографски резерват Широка Лъка. Всеки би искал да се огледа в "смарагдовите очи" на Родопите - Смолянските езера и да се доближи до звездите в Роженската обсерватория и планетариума в Смолян. Районът е емблематичен и със своите фестивали и културни традиционни събития, измежду които Кукерския Фестивал и гайдарското надсвирване в с. Гела, до Широка Лъка.



doctorbg.com
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator