Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статии
 
Високият прием на кафе и чай - свързан с понижен риск от диабет
Високата консумация на кафе (вкл. и декофеинизирано) и чай е свързана с понижен риск от диабет тип 2, сочат резултатите на мета-анализ, публикуван в Archives of Internal Medicine.
 
Кратките високопротеинови диети повлияват бъбречната хемодинамика
Само в рамките на една седмица, високопротеиновата диета може да промени бъбречната хемодинамика и екскреция при здрави млади мъже, сочи малко германско проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.
 
Начинът на приготвяне на рибните ястия определя тяхното влияние върху здравето
Кардиопротективният ефект на омега-3-мастните киселини, приемани с рибните продукти, варира при различните етнически групи. Този феномен най-вероятно се дължи на вида на консумираната риба и методите за нейното приготвяне при различните култури.
 
Средиземноморската диета може да отложи нуждата от антидиабетни препарати
Спазването на нисковъглехидратна Средиземноморска диета от новодиагностицираните с диабет може да отложи нуждата от терапия с години, сочи ново проучване.
 
Калорийната рестрикция увеличава преживяемостта при примати В проучване с маймуни резус калоричната рестрикция е довела до повишена преживяемост и по-късно настъпване на някои заболявания, характерни за напредналата възраст. Това сочи статия, публикувана в Science.
 
Американската диетична асоциация подкрепя вегетарианските диети
Вегетарианските диети, ако са добре планирани, са здравословни и хранителни при всички възрастови групи и могат да спомогнат за превенцията и лечението на хронични заболяване, се посочва в наскоро обновено становище на Американската диетична асоциация. Ревизираните препоръки са публикувани в Journal of the American Dietetic Association.
 
Оцетът - в помощ на отслабването
Най-новото оръжие във войната с наднорменото тегло и килограмите е... във вашата кухня. Най-обикновеният оцет, който широко използваме за овкусяване на салати и различни ястия, изглежда активира гени, спомагащи за намаляване на теглото, докладват японски лекари.
 
Излишните килограми
Независимо от вида, състава и калоричността, епизодичните диети имат краткотраен ефект. Ако не се предприемат никакви мерки за поддържане на теглото, при 95 от 100 човека свалените с толкова труд килограми се възстановяват след 6 месеца, често - с лихва.
 
Средиземноморската диета намалява риска от сърдечна атака и инсулт
Нов анализ на Nurses' Health Study сочи, че жените с хранителен режим, сходен с традиционната Средиземноморска диета, имат значително понижен риск от сърдечно заболяване и инсулт.
 
Празници без преяждане
"Нормалното" храносмилане е различно при всеки. В зависимост от начина на живот и хранене погълнатите храни остават между 30 и 100 часа в тялото, преди остатъците да бъдат изхвърлени. Лекарите говорят за хроничен запек (обстипация), когато червата се изпразват по-рядко от три пъти седмично. Хроничният запек може да е следствие от органични причини, странични ефекти от медикаменти като антидепресанти, обезболяващи, медикаменти с желязо или от наличие на диабет. Около коледните и новогодишни празници се съчетават ред фактори, които въздействат на храносмилането.
 
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator