Начало
НачалоЗдравни новини
 
Лекарство срещу Паркинсон помага при алкохолна зависимост
Инхибирането на катехол-О-метилтрансферазния (COMT) ензим, който намалява нивата на допамин в нервните синапси, може да се окаже нов и ефективен начин за борба с алкохолната зависимост.
 
Антиревматични лекарства и бременност
Жените, приемащи methotrexate по повод артрит, трябва да преустановят употребата на препарата поне 3 месеца преди зачеването, сочат препоръките на Американската Колегия по Ревматология. В тази статия накратко ще обобщим какво знаем относно безопасността по при бременност на някои от използваните при ревматични заболявания медикаменти.
 
Стъпалата са по-бързи от асансьора - особено в болниците.
Ако смятате, че асансьорът отнема по-малко време от стълбището, може би грешите, ако се вярва на проведено изследване в канадска болница. Авторите установили, че стълбите спестяват около 15 минути спрямо асансьора в рамките на един работен ден.
 
Генна терапия е успешна при хемофилия В
Трансферът на фактор IX в чернодробните клетки чрез периферна венозна инфузия е ефективен при лечение на хемофилия В, докладват лекари от University College London в New England Journal of Medicine.
 
Хелий-кислородна терапия при кърмачета с бронхиолит
Кърмачетата с бронхиолит се повлияват по-добре от прилагането на хелий-кислородна терапия спрямо терапията с чист кислород, се посочва в доклад, публикуван в Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
 
Висок риск от срещуположен рак на гърдата при носителите на BRCA мутации
Фактът, че жените с преживян първичен рак на гърдата имат повишен риск от втори рак в срещуположната гърда, е добре известен. В проучване, представено на 34-я годишен симпозиум по рак на гърдата в Сан Антонио (САЩ), холандци докладват изключително повишен риск сред носителите на BRCA1 или BRCA2 мутации.
 
Норовирусна ваксина дава обещаващи резултати
Фаза 1/2 проучване сочи с норовирусна ваксина дава убедителни резултати, се посочва в статия, публикувана в New England Journal of Medicine. От 38 пациенти, приели ваксината, 14 (37%) развили гастроентерит, свързан с Norwalk щама на вируса, докато при плацебо групата над 2/3 (69%) имали гастроентерит.
 
Сублингвален buprenorphine при остра болка, свързана с фрактура
При лица с остра костна фрактура, сублингвалният buprenorphine представлява алтернатива на интравенозния морфин при облекчаване на болката, сочи иранско проучване.
 
Антиестрогенова комбинирана терапия - нов стандарт при метастатичен рак на гърдата?
Комбинирането на anastrazole (Arimidex, AstraZeneca) с fulvestrant (Faslodex, AstraZeneca) води до подобряване на преживяемостта при метастатичен рак на гърдата, сочи проучване, представено на 34-я Годишен Симпозиум за Рак на Гърдата в Сан Антонио, САЩ.
 
Практиката за прилагане на антибиотици при хроничен риносинозит трябва да се прекрати
Симптомите на хроничния риносинузит често са неспицифични и не изискват антибиотично лечение, се посочва в доклад, публикуван този месец в Clinical Infectious Disease. Авторите препоръчват мораториум върху широко прилаганата практика на продължително емпирично лечение с антибиотици при тези пациенти.
 
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator