Начало
НачалоЗдравни новини
 
Може ли употребата на антиперспиранти и дезодоранти да  повиши риска от рак на гърдата?
Данни от проучване, публикувано онлайн в Journal of Applied Toxicology, сочат, че алкиловите естери на р-хидроксибензоената киселина (парабени) може би имат роля в канцерогенезата на рака на гърдата. Тези продукти се използват широко във фармацевтични препарати, храни и козметични продукти.
 
Диурезата с хидратация предотвратява контрастната  нефропатия
N-ацетилцистеинът все повече се използва за превенция на контраст-индуцираната нефропатия (КИН), но ново проучване сочи, че този агент е неефективен. За сметка на това според други проучване форсираната диуреза с furosemide заедно със заместваща хидратация постигат този ефект.
 
Оборват рутинната употреба на кислород в спешното  отделние
Холандски изследователи твърдят, че няма причина на критично болните пациенти, приети в спешно отделение, да се дава допълнително кислород, което е рутинна практика. Според техния мета-анализ, няма нито едно проучване, което да подкрепя тази практика.
 
Нова техника за присаждане на роговица свежда честотата  на отхвърляне под 1%
Трансплантирането само на ендотелния слой на донорна роговица значително намалява риска от отхвърляне, сочи случай-серия.
 
Децата около френските АЕЦ страдат два пъти повече от  левкемия
Заболеваемостта от левкемия е два пъти по-висока сред децата, живеещи в близост до френските атомни електроцентрали, докладват френски здравни и ядрени експерти.
 
Хлорът в басейните - свързан с белодробно увреждане при  елитни плувци
Плувците-състезатели, които тренират в закрити хлорирани басейни, често имат белодробни промени, сходни на тези при лицата с лека астма, сочи ново проучване.
 
Инхалиране на сух манитол при муковисцидоза
Дългосрочната терапия със сух прах манитол подобрява белодробната функция при пациенти с муковисцидоза, сочи международно фаза II проучване.
 
IBD е по-рядко на юг; витамин D играе роля.
Жените, живеещи в по-южните части на САЩ, имат по-ниска честота на възпалително чревно заболяване спрямо живеещите на север, сочи проучване, публикувано наскоро в Gut. Подобни тенденции са докладвани и в Европа.
 
Високобелтъчен хранителен режим при поликистоза на  яйчниците
Консумацията на високи количества белтъци срещу по-ниски такива на въглехидратите подобрява симптомите при Жени със поликистозен овариален синдром, докладват датчани.
 
Заседналият начин на живот е универсален рисков фактор  за инфаркт
Нов анализ на проучването INHERHEART потвърждава, че неактивността е универсален сърдечносъдов рисков фактор. Според анализа близо 70% от жителите на страни с по-ниски доходи водят заседнал начин на живот спрямо 40% от жителите на по-богатите страни.
 
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator