Начало
НачалоЗдравни новини
 
Липсата на цитокератин 5 експресия при атипична дуктална хиперплазия насочва за дуктален карцином in situ
Липсата на цитокератин (CK5) експресия в биопсични проби при атипична дуктална хиперплазия (ADH) е свързана с голяма вероятност лезията всъщност да е дуктален карцином in situ (DCIS), който е свързан с по-лоша прогноза.
 
Халюцинациите след загуба на зрението често не биват диагностицирани
Синдромът на Шарл Боне (Charles Bonnet syndrome [CBS]) е състояние, при което пациентите със зрителна загуба изпитват зрителни халюцинации. Този синдром е много по-чест, отколкото се смяташе досега, докладват офталмолози на съвместната среща на Американската академия по офталмология и Панамериканската офталмологична асоциация.
 
Лечението на анемията не намалява риска от сърдечносъдови и бъбречни инциденти при диабетици с бъбречно засягане
Добре организирано и проведено проучване сочи, че лечението на анемията с darbepoetin alfa (Aranesp) не е по-ефективно от плацебо за намаляването на смъртността, честотата на сърдечна недостатъчност, остър коронарен синдром и нуждата от диализа при пациенти с диабет, анемия и хронична бъбречна недостатъчност.
 
Комбинирана медикаментозна терапия е ефективна за отслабване
Две проучвания, представени на конференцията Obesity 2009 във Вашингтон сочат положителни ефекти от комбинираната медикаментозна терапия в помощ на отслабването.
 
Наличието на некроза при биопсично изследване е свързано с лоша прогноза при пациенти с тип 1 ендометриален карцином
Голям брой пациенти с тип 1 ендометриален карцином, който по принцип има добра прогноза, умират в рамките на 2-3 години. Лекари от Медицинския факултет към Илинойския университет установиха, че наличието на некроза в биопсичния материал е свързано с тази мрачна прогноза.
 
Фенотиазините са по-ефективни от другите препарати при остра мигрена
Фенотиазините са по-ефективни от другите агенти, вкл. и опиоиди, при лечението на остра мигрена. Това сочат резултатите на мета-анализ, публикуван в Headache.
 
Протекцията от ваксината срещу хепатит В трае десетилетия след първична имунизация
В проследяващо проучване при жители на Аляска, имунизирани с плазма-деривирана ваксина срещу хепатит В, протективен ефект се наблюдавал у по-голямата част от тях дори и след 22 години.
 
Прехипертонията крие повишен риск от диабет
Прехипертонията повишава риска от диабет, докладват лекари в октомврийския брой на Diabetes Care. Голяма част от риска се обяснява с нарушения, свързани с инсулинова резистентност.
 
Лъчетерапията - нов стандарт на грижа при нодален метастатичен меланом
При пациенти с меланом и засягане на лимфните възли, прилагането на лъчетерапия след лимфаденектомията води до драматично подобрение на локалния контрол. Лъчетерапията може да се окаже новият златен стандарт за лечение на тези болни.
 
Ванкомицинова резистентност сред метицилин-чувствителни S. Aureus
Понижена ванкомицинова (vancomycin) чувствителност е била докладвана само сред метицилин-резистентни изолати на Staphylococcal aureus (MRSA). Наскоро публикувана в Clinical Infectious Diseases статия описва наличието на ванкомицин-резистентни щамове, които са чувствителни на метицилин (methicillin) - MSSA.
 
142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator