Начало
НачалоНашето здраве
 
За и против умствените стимуланти
Дали умствените стимуланти, особено methylphenidate, трябва да се приемат от здрави хора? Това е въпрос, свързан с противоречиви мнения. В BMJ бе публикувана дискусия по този проблем между двама експерти - John Harris, доктор по философия към Университетът Манчестер и д-р Anjan Chatterjee от Center for Cognitive Neuroscience към Университета Пенсилвания.
 
Мозъчни промени се наблюдават при пристрастените към Интернет
Чрез функционален ядрено-магнитен резонанс корейски учени установиха неврофизиологични разлики в мозъчната активация между група Интернет-зависими лица и контролни участници.
 
Парадокса на затлъстяването
Въпреки че е ключова причина за възникване на сърдечносъдово заболяване, затлъстяването изглежда действа протективно при редица кардиоваскуларни проблеми, заключава нов обзор. Това все пак не означава, че лицата с наднормено тегло и затлъстяване не трябва да се опитат да отслабнат, предупреждават авторите на обзора.
 
По-бързото намаляване на ИТМ в късна възраст може да индикатор за подлежаща деменция
Ниските базови стойности на индекса на телесна маса (ИТМ) и по-бързото от нормалното намаляване на неговите стойности при възрастни лица може да са индикатор за подлежащо дементно заболяване, сочи доклад, публикуван в Neurology.
 
Промяната в климата: заплаха за здравето на човечеството
Нов доклад сочи промяната в климата като най-голямата здравна заплаха за човечеството през 21 век. Ако нищо не бъде направено, глобалното затопляне ще засегне милиарди хора по целия свят, като най-засегнати ще бъдат бедните държави.
 
Употребата на марихуана - свързана с несеминомни тестикуларни тумори
Ново проучване сочи, че употребата на марихуана може да повиши риска от тестикуларни герминативноклетъчни тумори (TGCT), основно несеминомни типове. Според доклада, публикуван в Cancer марихуаната увеличава този риск с около 70%.
 
Махмурлукът продължава да е загадка

Учените трескаво са се заели да разгадават наследствения шифър на човека, познават кредния период като собствения си джоб, изпращат сонди на Марс да дирят вода. Но на въпроса на много хора, питащи се в ранната сутрин на новия ден: „Защо съм махмурлия?” – отговорите и до днес са незадоволителни.

 
Камъни в жлъчката. Ами сега?

Възможностите за образуването на камъни в жлъчния мехур постоянно нарастват, особено в страните с висок жизнен стандарт. Успоредно с това възможностите за диагностика и поведение при лечението на жлъчнокаменната болест, през последните 30 години, претърпяхя огромно развитие. Констатацията на Вашия лекар:„...Вие имате камъни в жлъчката...” не означава, че непременно е възникнала необходимост от лечение. Повече от всякога, днес си задаваме въпросът „Кога какво да направя?”.

 
Защо сънят е важен за формирането на паметта
Ново проучване хвърля светлина относно как клетъчните промени в спящия мозък водят до формирането на памет. Според проучването мозъкът по време на сън се различава съществено от мозъка по време на бодрост; синаптичните промени, необходими за функционирането на паметта, не настъпват преди настъпването на съня.
 
Алкохолът: за и против
След всяка нова статия, която прочитате за ползата от алкохола, следва друга, която ви предупреждава за опасностите. Тези противоречиви информации объркват и дразнят.
 
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator