Начало
НачалоНашето здраве
 
Късият сън при децата означава висока кръвна захар
Децата, които спят под 8 часа, имат повишен риск от развитие на диабет, докладват китайски и американски лекари. Според проведеното от тях проучване, рискът е още по-висок при децата със затлъстяване.
 
Разширени вени на долните крайници (варици) - как да си помогнем?
Склерозиращата терапия на вените или прибягването до определени видове хирургични намеси, са едни от малкото мерки, които в много от случаите се оказват удачни за отстраняването на разширени вени. Хирургичните методи на лечение са подходящи само при силно разширени вени, при недостатъчност на клапния апарат и при наличие на трофични промени, рецидивиращи варикофлебити и кървене от варикозни вени.
 
Деменцията - тих убиец на интелекта
Според най-нови данни на Световната здравна организация всяка година средно по 4,6 милиона възрастни хора са засегнати от болестта на Алцхаймер. Сега от тази напаст страдат около 18 милиона души на нашата планета, от които около 7 милиона са в Европа, а 4 милиона в САЩ.
 
Мобилните телефони могат да влошат качеството на спермата
Ин витро изследвания демонстрират, че радиацията, излъчвана от клетъчните телефони, може да предизвика оксидативен стрес в семенната течност, водещ до намаление в подвижността и жизнеността на сперматозоидите. Клиничната значимост на това откритие тепърва трябва да бъде определена, обясняват авторите.
 
Замърсеният въздух може да предизвика апендицит
Краткосрочната експозиция на замърсен въздух може да тригерира апендицит, най-вероятно поради това, че замърсителите предизвикват възпаление. Това сочи канадско проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal.
 
Хлорираните басейни повишават риска от алергии
Въпреки че хлорът в басейните убива патогенните микроорганизми, той допринася и за развитието на астма и назални алергии. Статия, публикувана в Pediatrics, сочи, че децата с алергична сенсибилизация (атопия), които прекарват повече време в хлорирани басейни, имат повишен риск от астма и назални алергии, вкл. алергичен ринит и сенна хрема.
 
Само три цигари на ден значително повишават сърдечносъдовия риск
Излагането на сравнително малки количества фини частици (ФЧ) значително повишава риска от сърдечносъдово заболяване. Траекторията на кривата става хоризонтална при по-високи нива на експозиция, докладват лекари в Circulation.
 
Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-малък мозъчен обем
Хората с наднормено тегло и затлъстяване имат значително по-малък мозъчен обем в сравнение с лицата с нормална телесна маса, сочи образно проучване. Според авторите му, тези индивиди имат значително по-голям риск от деменция, вкл. болест на Алцхаймер.
 
Стресът и депресията могат да предизвикват кожни проблеми
Голямо австралийско проучване потвърждава предишни схващания, че стресът и депресията могат да бъдат етиологични фактори при кожните заболявания.
 
СЗО: Солариумите предизвикват рак!
Водещ в раковите проучвания екип учени обяви, че солариумът е много сериозна опасност за здравето. От Международната агенция по ракови изследвания (IARC) към Световната здравна организация пък преместиха солариумите в нова категория: канцерогенна за хората. Досега леглата за изкуствен тен бяха класифицирани като "вероятно канцерогенни за хората".
 
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator