Начало
НачалоНашето здраве
 
Токсичният бисфенол А - дори и в зъбните пломби
Ако наскоро имате поставена пломба, то съвсем вероятно вече дъвчете токсичния бисфенол А (BPA), разпространена съставка на пластмасата, която може да има негативен ефект върху здравето.
 
Нестероидните противовъзпалителни средства са свързани с повишен риск от инсулт при здрави индивиди
Краткосрочната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) е свързана с повишен риск от инсулт, сочат резултатите на датско популационно проучване, включващо само здрави индивиди.
 
Мобилно приложение измерва излагането на телефонна радиация
Израелската софтуеърна компания Tawkon обяви, че е разработила приложение, което може да измерва излъчената от телефона радиация, като по този начин може да спомогне на потребителите да намалят ненужното радиационно излагане.
 
Злоупотребата с метамфетамин покачва риска от болест на Паркинсон
Тежката злоупотреба с метамфетамин е свързана с повишена заболеваемост от болест на Паркинсон, сочи ново проучване. Според последното, този риск е около 2 пъти повишен над нормалния.
 
Metformin предпазва от колоректален, белодробен рак
Редица изследвания сочат, че диабетиците, приемащи метформин, имат 40% понижен риск от рак. Данни от две проучвания, публикувани в Cancer Prevention Research, сочат, че метформин потиска развитието на преканцерозни колоректални лезии у хора и предотвратява индуцирания от тютюнев дим белодробен рак при мишки.
 
Амфетаминовата злоупотреба може да доведе до аортна дисекация
Младежите с аортна дисекация трябва да бъдат скринирани за възможна злоупотреба с амфетамини, обобщават лекари в проведено от тях наблюдателно проучване.
 
Алкохолните запои могат да причинят смърт у хипертоници
Алкохолният запой в комбинация с хипертония е свързан с 12-кратно повишен риск от смърт, предупреждават южнокорейски лекари. Те установили, че 20.4% от мъжете консумират над 6 питиета по някакъв повод (празник, парти и пр.).
 
Resveratrol може би забавя стареенето у хората
Растителното вещество resveratrol, срещащо се в люспите на червеното грозде, потиска възпалението и може би забавя стареенето у хората, сочи ново проучване. Най-богати източници на веществото са гроздето, виното, фъстъците, къпините и малините.
 
Дебелите деца имат по-плоски стъпала
Децата със затлъстяване имат по-плоски стъпала в сравнение с връстниците си с нормална телесна маса. Не е ясно обаче дали това е свързано с потенциален проблем в костната структура на стъпалото или просто се касае за отлагане на мастна тъкан. Ново проучване сочи, че и двете явления участват в патогенезата на плоскостта на стъпалото при тези деца.
 
20 канцерогена, свързани с работното място
Ново международно проучване идентифицира 20 потенциални канцерогенни фактора, които трябва да бъдат изследвани допълнително с цел да се установи дефинитивно свързания с тях раков риск.
 
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator