Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статии
 
Енергийните напитки крият рискове при деца и тийнейджъри
Енергийните напитки крият потенциални здравни рискове при деца и юноши, главно поради стимулантната компонента на тези напитки, сочи доклад на Американската Академия по Педиатрия (ААП).
 
Ново проучване дава противоречиви данни относно приема на сол
Доста противоречиви данни от ново европейско проучване сигурно ще предизвикат разгорещени дебати относно колко сол трябва да приемаме. Според проучването, може би не е правилно да се налага редукция на солта в общото население.
 
Нискомаслените млека не помагат на децата да отслабват
Децата, които приемат нискомаслени млечни продукти за сметка на пълномаслените, консумират по-малко наситени мазнини, но не отслабват, докладват австралийци. Те установили, че шестмесечният нискомаслен млечен режим не води до промяна в теглото и индекса на телесната маса.
 
Повишената консумация на кафе не е свързана с риск от хипертония
Ежедневната консумация на 3 чаши кафе на ден и повече не е свързана с повишен риск от хипертония спрямо приема под 1 чаша на ден. Този риск е леко повишен в диапазона между 1 и 3 чаши на ден, сочат резултатите на систематичен обзор и мета-анализ на проспективни наблюдателни проучвания, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.
 
Краткосрочната нисковъглехидратна диета намалява чернодробните триглицериди при неалкохолен мастен черен дроб
При пациенти с неалкохолен мастен черен дроб (NAFLD), кратката нисковъглехидратна диета води до спад на чернодробните триглицеридни нива в по-голяма степен, отколкото обикновената калорийна рестрикция.
 
Средизменоморската диета и метаболитния синдром
Хранителният режим, богат на мононенаситени мастни киселини, плодове зеленчуци пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, риба, ядки, птиче месо, известен още като Средиземноморска диета, е свързан с понижена честота и по-бавно прогресия на метаболитния синдром, сочи мета-анализ.
 
Западният тип хранителен режим - свързан с бъбречна дисфункция
Западният тип диета е свързан с повишен риск от развитие на микроалбуминурия (екскреция на малки количества албумин с урината) и бърз спад на бъбречната функция, сочи проучване, публикувано във февруарския брой на American Journal of Kidney Diseases.
 
Отново свързват плодовете и зеленчуците с понижен сърдечен риск
Много голямо проучване потвърждава протективния ефект на зеленчуците и плодовете срещу исхемична болест на сърцето. Според проучването EPIC-Heart, консумиращите поне 8 порции плодове и зеленчуци на ден имат 22% понижен риск от сърдечна смърт.
 
Рибеното масло не ускорява отслабването
Приемът на рибено масло под формата на капсули не ускорява загубата на телесна маса при лица, които вече провеждат диета и редовни физически упражнения, докладват лекари в American Journal of Clinical Nutrition.
 
Транс-мазнина в млечните продукти намалява риска от диабет
Високите циркулиращи нива на транс-палмитолеинова киселина, срещаща се във високо количество в млечните продукти, са свързани с понижен риск от захарен диабет и метаболитен синдром, сочи проучване.
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator