Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияКатаракта - причини за поява, лечение, предпазване
Катаракта - причини за поява, лечение, предпазване

Лещата на окото е прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина. Катарактите представляват затъмнени поленца в лещата. Те се появяват когато определен протеин в лещата образува абнормални струпвания. Те постепенно стават по-големи и засягат зрението. Те изкривяват или напълно блокират светлинния сноп лъчи, преминаващ през лещата. „Катаракта” означава „голям водопад” или „огромен порой” – по този начин хората описват замъгленото си виждане – като да гледаш през водопад.

          

В много случаи катарактите са възрасто-зависими. За пръв път могат да се появят на 40 или 50 годишна възраст, но може да не засегнат зрението до 60 годишна възраст. В други случаи, катарактата може да се предизвика от травма на окото, продължителен диабет, кортикостероидни лекарства, радиоактивно лечение. При деца, катарактата може да е вроден или може да е предизвикан от инфекция по време на бременността, особено от токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес. При деца и подрастващи ктарактът може да е симптом на заболяване, което засяга усвояването от тялото на карбохидрати, аминокиселини и калции.

Катарактите са най-често срещаната причина за слепота в света – около 42%. В Щатите повечето са възрасто-зависими и засягат повече от половината американци на възраст на 65 години. Въпреки че точната причина за поява на катаракта с течение на възраст не е известна, някои специалисти смятат, че се дължи на химични промени, засягащи зрителни белтъци, наречени а-кристали (a-crystallins). Скорошно проучване откри, че а-кристалите предпазват от абнормални струпвания от други видове протеини в катарактите. В момента се провеждат проучвания, имащи за цел да определят факторите, предизвикващи катаракта. Засега се знае, че такива фактори са продължителното излагане на силно слънчево лъчение, както и тютюнопушенето.

Симптоми

Катарактите обикновено са безсимптомни докато не станат достатъчно големи за да засегнат зрението. Веднъж след като симптомите се проявят, те могат да включат:

- замъглено и замазано виждане
- двойно виждане ( диплопия )
- цветовете се виждат затъмнени
- повишена чувствителност към ярка светлина

Поставяне на диагноза

Вашият доктор може да установи дали имате катаракта на базата на вашата възраст, анамнеза и симптоми. Също така може да бъде диагностицирано чрез разширяване на зеницата Ви и преглед на очите. Също така трябва да бъде проведен тест за зрителната Ви острота, при който се използва специално табло за да се установи до каква степен е засегнато зрението Ви.

Продължителност

Катарктите са „дългосрочни” заболявания. При повечето пациенти зрението се влошава с течение на времето.

Предпазване

Като цяло няма начин за да се предотврати възрастозависима катаракта на окото. Въпреки това, хора с диабет могат да подобрят зрението си чрез понижаване на кръвната захар. За да се избегне катаракта, предизвикана от инфекция по време на бременност, жените трябва да се посъветват с личния си лекар за необходимост от имунизация срещу рубеола преди да забременеят. Също така бременната жена трябва да полага особени грижи за здравето си по време на бременността.

Лечение

Въпреки че някои хора с катаракта могат да подобрят зрението си, използвайки очила и контактни лещи, единственият начин за лечение е оперативна интервенция. Все пак, преди да решите да се оперирате, преценете наистина дали се нуждаете от нея, тъй като операцията носи малък риск.

Операцията включва премахване на увредената леща и заместването й с изкуствена такава или носене на специални очила с голям диоптър, или контактни лещи.

Сегашните операционни възможности са следните:

- Екстракапсуларно премахване на пердето(катаракта) – Повечето катаракти или се премахват ръчно или чрез звукови вълни, насочени към лещата, които я разрушават на малки парченца, изсмукващи се след това чрез вакуум. Обвивката на лещата, която я заобикаля, остава непокътната.
- Интракапсуларно премахване на предето – както лещата, така и капсулата, обвиваща я, се премахват. След като се премахне лещата, тя се замества с едно от следните:
• вътреочна леща – изкуствена леща се вмъква в окото по време на операцията. В момента, при почти всички пациенти се практикува този начин на лечение. В момента, в който се постави изкуствената леща, докторът може да определи силата й по желание на пациента.
• контактни лещи
• специални очила с много голям диоптър

Прогнози

Операцията подобрява зрението при 95% от случаите. При пациенти, които са получили вътреочно заместване на увредената леща, 90% от тях имат до 40% по-добро зрение. При пациенти, подложили се на екстракапсуларна операция, някои части на капсулата могат да се затъмнят и да предизвикат състояние наречено „след-катарактово” ( “after-cataract” ). Последното може да се коригира чрез лазерна операция.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator