Начало
НачалоЗаболяванияЕндокринни заболяванияХипопитуитаризъм
Хипопитуитаризъм

Съществуват няколко вида хипопитуитаризъм:
А. Според нивото на увреда: хипофизарен(засяга се хипофизата) и Хипоталамичен (засяга се хипоталамуса).
В. Според времето на поява: вроден, придобит.
С. Според степента на увреда: тотален, частичен.

Вроденият хипофизарен дефицит се дължи на:
1. Генетични фактори - при синдром на Lawrence-Moon-Biedl, синдром на Prader-Willi, синдром на Kallman
2. Рецепторни дефекти (дефект в рецептора за съответния хормон) -при синдром на Laron
3. Дефекти в транскриптационите фактори
4. Хормонални мутации
5. Хипо-/аплазия на хипофизната жлеза

Придобитият хипофизарен дефицит се дължи на:
1.Травматични причини
2. Инфилтративни и възпалителни заболявания
3. Инфекции
4. Съдови причини
5. Неопластични заболявания
6. Синдром на празното турско седло
7. Функционални причини
8. Медикаменти

Клиничната картина се характеризира с последователност в отпадането на тропните хормони, най-често се установява хипогонадизъм, което може да е първия сигнал на заболяването; за наследсвените форми е характерен частичния хормонален дефицит; продължителната липса на хипофизна стимулация на периферните жлези води в по-късен етап до първична недостатъчност на съответната жлеза.

При дефицит на растежен хормон при новородени и в кърмаческа и ранна детска възраст се наблюдава забавено линейно нарастване, изоставане в костното развитие, мускулна слабост и хипотония, склоност към хипогликемии
В детска и юношеска възраст дефицитът на растежен хормон се проявяна с пропорционално нисък ръст (хипофизарно джудже), грацилен скелет и кости на крайниците, микрогнатия, нормално умствено развитие, но забавено полово развитие.

При възрастни дефицитът на растежен фактор е важен рисков фактор за увеличена сърдечно-съдова смъртност. Освен това се намалява мускулна сила и физически капацитет, намалява се енергичността, налице е емоционална лабилност, чувство за социална изолираност,намалено либидо, затлъстяване, дислипидемия, намалена костна плътност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator